Een eerste huis kopen is een grote stap, zeker in deze krappe woningmarkt. Veel starters merken dat hun studieschuld de leencapaciteit verlaagt en overwegen deze daarom te verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek. Dit lijkt misschien een slimme oplossing, maar het brengt grote risico’s met zich mee.

Een studieschuld telt mee bij het bepalen van je maximale hypotheek. Omdat deze schuld niet geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), ben je verplicht om hem zelf door te geven aan de geldverstrekker. Doe je dat niet en komt het later aan het licht? Dan kan de bank je hypotheek per direct opeisen, met als gevolg dat je je huis mogelijk moet verkopen.

Bovendien kun je op een fraudelijst terechtkomen, wat in de toekomst financiële problemen kan opleveren. En als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, kun je daar niet op terugvallen omdat je niet eerlijk bent geweest. De NHG helpt je dan dus niet als je bijvoorbeeld een restschuld hebt.

Studieschuld weegt minder zwaar dan je denkt

Het goede nieuws is dat geldverstrekkers tegenwoordig naar je daadwerkelijke maandlasten kijken. Als je onder het nieuwe leenstelsel valt, los je je studieschuld in 35 jaar af in plaats van in 15 jaar. Daardoor zijn je maandlasten lager en is de impact op je maximale hypotheek kleiner.

Verder is er een oplossing als je extra hebt afgelost: je kunt dan bij DUO een verklaring aanvragen waarmee je je lagere maandlast kunt laten meetellen. Dit kan ervoor zorgen dat je alsnog meer kunt lenen zonder je studieschuld te hoeven verzwijgen.

Wees eerlijk en voorkom problemen

Verzwijgen lijkt misschien een handige oplossing, maar kan je op termijn duur komen te staan. Eerlijk zijn over je studieschuld geeft je zekerheid en voorkomt financiële risico’s. Heb jij een studieschuld en wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van de optimale hypotheek voor jouw situatie.

CONTACT
Neem contact op
(0182) 581934
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.