Kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 m2 moeten vanaf 2023 energielabel C of hoger hebben. Heeft uw pand nu nog energielabel D of lager? Tref dan maatregelen om te verduurzamen. Daarmee voorkomt u een hoge boete.

Als uw kantoorpand op 1 januari volgend jaar nog geen energielabel C heeft, riskeert u als eigenaar een boete van maximaal 81.000 euro of moet u het pand sluiten. U kunt op EP-online checken welk energielabel uw kantoor heeft en tot welke datum die geldt. Heeft u energielabel D of lager, dan moet u maatregelen treffen. Wat kunt u doen?

  1. Zonnepanelen. Zonnepanelen installeren is een redelijk eenvoudige en snel te realiseren energieopwekkende maatregel. Gemiddeld is de investering in 7 jaar terugverdiend.
  2. Isoleren. Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste en gemakkelijkste manieren om te isoleren. Maar ook vloerisolatie is winstgevend. Zo’n 10 procent van de energie in een pand gaat verloren via de vloer. Daarnaast kunt u investeren in dakisolatie. Is dat gebeurd dan kunt u ook het dak vergroenen. Een groen dak kan in de zomer zonnewarmte opnemen, waardoor het gebouw koeler blijft. Ook zorgen planten op het dak voor een hoger rendement van de zonnepanelen. Heeft uw kantoorpand veel vierkante meters aan glas? Dan verliest u flink wat warmte, zeker tussen de naden en kieren. Isolerend glaswerk plaatsen is in dat geval zeer efficiënt, met name driedubbel glas. Vervangt u ook de kozijnen, dan is de besparing nog groter. Wel is de investering dan behoorlijk fors en is de terugverdientijd langer.
  3. Van het gas af. Vanaf 2050 moeten woningen, bedrijfspanden en kantoren van het gas af zijn. Heeft u een vooruitziende blik, dan kunt u daar nu al maatregelen voor treffen. Met de installatie van een elektrische warmtepomp bijvoorbeeld. Het is een wat gecompliceerdere investering want uw pand moet goed geïsoleerd zijn en er moet op het terrein rondom uw kantoorpand geboord worden. Een andere mogelijkheid is aansluiten op een warmtenet. Uw pand wordt dan met warmte uit aarde, water en biomassa verwarmd. Warmtenetten zijn al op verschillende plekken in ons land beschikbaar. Warmtepomp en warmtenet zijn wel duurdere investeringen.

Wacht niet te lang
De nieuwe overheid zet stevig in op het tegengaan van klimaatverandering en wil bedrijven helpen bij de energietransitie. Verdiep u daarom in de subsidieregelingen waar u gebruik van kunt maken en de belastingvoordelen waar u van kunt profiteren. Maar wacht ook weer niet te lang met uw plannen. U heeft tijd nodig om te beslissen welke maatregelen in uw situatie gewenst zijn. En dan moeten de plannen nog uitgevoerd worden. Verduurzamen is populair, onder meer vanwege de sterk gestegen gasprijzen. De wachttijden zijn daardoor lang. Als u voor 1 januari klaar wilt zijn, begint u vandaag al met het verduurzamingstraject.

Heeft u een financiering nodig om uw plannen te realiseren? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken de mogelijkheden met u.

CONTACT
Neem contact op
(0182) 581934
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.