Even leek de gekte op de huizenmarkt voorbij, maar dat tij is inmiddels gekeerd. Zo verwisselde eind 2023 meer dan de helft van alle koopwoningen voor meer dan de vraagprijs van eigenaar.

Daarbij gaat het vooral om huizen waaraan maar weinig hoeft te gebeuren en die een goed energielabel hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. De omroep sprak hiervoor met makelaars uit uiteenlopende regio’s. En hoewel de details kunnen verschillen, is de tendens landelijk gezien hetzelfde.

Vooral in steden
Over het algemeen geldt dat overbieden vaker plaatsvindt in steden dan in het buitengebied. Afhankelijk van de regio gaat het om overbiedingen van 2% tot 10%, met een enkele uitschieter naar 20%. In absolute zin kan dat oplopen tot een verschil van meer dan € 50.000.

Minder kans
Oudere huizen en woningen waaraan nog voor tienduizenden euro’s moet worden verbouwd of verbeterd, hebben minder kans op overbieding. Sterker nog, bij zulke huizen kan het zomaar gebeuren dat de vraagprijs niet eens wordt gehaald. Ook staan dergelijke woningen meestal langer te koop.

Meer hypotheek
Veel huizenkopers kunnen weer meer hypotheek afsluiten omdat de lonen omhoog zijn gegaan, de leennormen zijn aangepast en de hypotheekrente iets is gedaald. Die bedraagt voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie – en een rentevaste periode van tien jaar – momenteel 3,9%. Enkele maanden geleden was dat nog 4,5%.

Voorspelling
Meerdere experts voorspellen dat de woningprijzen dit jaar weer zullen stijgen met 4% tot 8%. Daardoor willen veel huizenkopers – met name starters – graag zo snel mogelijk hun slag slaan.

Juiste adres
Geldt dat ook voor u? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag door samen de hypotheek te vinden die het beste bij u past. Heeft u andere vragen over dit artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

CONTACT
Neem contact op
(0182) 581934
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.