U heeft een eenmanszaak en krijgt het steeds drukker. Personeel aannemen wilt u (voorlopig) niet. Maar uw levenspartner is bereid de helpende hand te bieden. Hoe regelt u dan de beloning en hoe voorkomt u dat uw partner financieel kwetsbaar wordt?

Als uw partner gaat meewerken in uw onderneming, zijn er vier mogelijkheden om de samenwerking vorm te geven:

  1. Meewerkaftrek. U komt in aanmerking voor meewerkaftrek als u ondernemer bent en aan het urencriterium voldoet. Uw fiscale partner werkt 525 uren of meer zonder vergoeding in uw onderneming of de vergoeding is minder dan € 5.000. De vergoeding zelf is niet aftrekbaar. In plaats daarvan mag u 1,25% tot 4% van de winst aftrekken, afhankelijk van het aantal uren dat uw partner meewerkt in de zaak.
  2. Arbeidsbeloning. Als uw partner meer dan € 5.000 betaald krijgt, kunt u de vergoeding aftrekken van de winst. Er is sprake van arbeidsbeloning en uw partner betaalt inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. De hoogte van de arbeidsbeloning moet wel reëel zijn voor het werk dat uw partner doet.

    Voor de meewerkaftrek en de arbeidsbeloning hoeft uw partner niet bij u in loondienst te zijn. U kunt ieder jaar opnieuw kiezen voor meewerkaftrek of voor arbeidsbeloning. Uw keuze laat u afhangen van wat financieel het gunstigst is

  3. Arbeidsovereenkomst. U neemt uw partner in dienst. Hij of zij ontvangt salaris en werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als uw andere werknemers. Over het uitbetaalde salaris, betaalt u loonheffingen. Is uw partner de eerste werknemer? Vergeet dan niet u als werkgever aan te melden bij de Belastingdienst.
  4. Samen ondernemen. U besluit het bedrijf samen te leiden. In dat geval moet u de rechtsvorm van de onderneming aanpassen. U kunt een vennootschap onder firma (vof) beginnen of een besloten vennootschap (bv) oprichten. Vraag uw accountant en ons wat de gevolgen zijn voor de inkomstenbelasting en de aansprakelijkheid.

Inkomensrisico meewerkende partner
Als uw partner geen of weinig beloning krijgt voor zijn of haar inzet, hoeft dat geen probleem te zijn zolang uw relatie goed is. Gaat u echter uit elkaar, dan zijn de financiële gevolgen voor de meewerkende ex-partner groot, vooral als u niet getrouwd was maar samenwoonde. Uw (ex)-partner staat dan zonder salaris en opgebouwd pensioen op straat. Ook als u samen het ondernemerschap aangaat, kan de financiële positie van uw partner gevaar lopen.

Inkomen op peil
Goed partnerschap betekent ook zorgen voor inkomensbescherming van u beiden. Neem daarom contact op met ons kantoor. Wij gaan na wat er gebeurt als u uit elkaar gaat of als een van u overlijdt of arbeidsongeschikt wordt. Bovendien adviseren we u over passende maatregelen om het inkomen van u beiden onder alle omstandigheden op peil te houden.

CONTACT
Neem contact op
(0182) 581934
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.